Finne den "perfekte" bryllupsfotograf til ditt bryllup? Her er 10 ting du bør tenke på før du booker fotograf!
- Anders Bakken
- 13. feb.
- 7 min lesing

Bryllupsdagen er en av de mest minneverdige dagene i livet, og bildene fra denne dagen vil vare for alltid. Å velge riktig bryllupsfotograf er derfor en avgjørelse som krever tid, research og en god dose følelse. Men hvordan kan du være sikker på at du velger den rette fotografen som fanger de perfekte øyeblikkene?
Utvalget av bryllupsfotografer i Norge (og verden forøvrig) er stort, og det finnes nær sagt en fotograf tilpasset alle stiler og prisklasser. Vi fotografer er vidt forskjellige, med forskjellig erfaring, utstyr, redigeringsstil...you name it. Utvalget varierer mellom (helt) nybegynnere og amatører som tar på seg et heldags bryllup for en "slikk og ingenting" til hardcore profesjonelle som har fotografert hundrevis av brylluper og som naturlig nok ligger i en helt annen prisklasse. Det kan føles som en jungel, og antakeligvis er det også nettopp det.
Start søket etter bryllupsfotograf tidlig – gjerne minst seks måneder før bryllupet, spesielt hvis du ønsker å booke en populær fotograf. Bryllupsfotografen din kan være svært etterspurt i sesongen, og jo tidligere du kommer i kontakt med dem, desto større er sjansen for å sikre deg akkurat den fotografen du ønsker.
For å gjøre det litt enklere for dere som måtte være på søken etter deres "perfekte" fotograf; her er 10 viktige ting å tenke på før dere tar avgjørelsen.
1) Stil og visjon
Det finnes flåsete sagt en fotografisk stil for alle. Hva slags bilder liker dere selv? Liker dere det fargerikt, eller mer dempet? Sort-hvitt kanskje? Klassiske bilder? Jordtoner? Naturlige farger?
Fotografens stil er kanskje den viktigste faktoren å vurdere. Det finnes ulike stilarter innen bryllupsfotografier, som klassisk, dokumentarisk, kunstnerisk, eller en mer tradisjonell tilnærming. Når du ser på en fotograf sitt arbeid, spør deg selv:
Er bildene lyse, naturlige og romantiske, eller er de mer dramatiske og stemningsfulle?
Ønsker du at bildene skal være mer naturlige og uformelle, eller ønsker du et mer oppstilt og polert uttrykk?
Husk at bryllupsbildene skal reflektere deg og din partners personlighet, samt den atmosfæren dere ønsker skal vises i bildene. Jeg sier: Følg hjertet deres. Dere vet selv hva dere liker. Ta en titt på ulike fotografers portefølje for å finne en stil som resonnerer med deres visjon for bryllupet.
Husk at stiler også kan være flytende. Mange fotografer, meg selv inkludert, jobber for eksempel i hovedsak dokumentarisk gjennom bryllupsdagen, men har en mer kreativ tilnærming når det kommer til eks. noen av bryllupsportrettene, og bruk av enkel posering.

2) Sett et realistisk budsjett
Hva koster en bil? Jo, den koster så mye du er villig til å betale for den. Forhåpentligvis (og antakeligvis) får du en mer solid og nyere bil som har gått litt kortere dersom du bruker litt penger på den.
Bryllupsfotografering kan variere fra noen tusenlapper (nybegynner/amatør) til flere titusen kroner (profesjonell). Prisene avhenger dermed av erfaring, kvalitet og hva som er inkludert. Et generelt råd vil være å bestemme seg for et budsjett tidlig i planleggingsfasen, men vær realistiske - det er ikke til å stikke under en stol at en dyktig fotograf er en investering. Som regel får man det man betaler for. Slik er verden (med noen hederlige unntak.)
Noen ting som kan være nyttig å tenke over i dette henseende er:
hvor lenge vil dere ha fotografen til stede
om dere ønsker en forlovelsesfotografering inkludert
antall bilder levert, og om dere vil ha fotoalbum
Reiser og transport (dersom bryllupet er langt unna)
Vær også oppmerksom på eventuelle tilleggskostnader, som ekstra timer, reiseutgifter eller spesialbestillinger. Ha en tydelig forståelse av hva som er inkludert, slik at det ikke oppstår misforståelser senere.
Jeg markedsfører min bryllupsfotografi hovedsaklig til brudepar som ønsker å ha meg med hele dagen. Min pakke inkluderer 12 timer fotografering, og koster x antall kroner. Prising kan definitivt være vanskelig. De fleste fotografer jeg vet om undervurderer seg selv prismessig heller enn å legge på for mye. I tillegg får alle brudepar med et fotoalbum i prisen, og forlovelsesfotografering der hvor det er geografisk og tidsmessig gjennomførtbart.
Vi har alle vært "nybegynnere", ikke noe vondt om det. Det finnes hælsikkes gode fotografer der ute som faktisk underpriser seg enormt. Og det finnes det motsatte. Men som regel vil det være en sammenheng mellom pris og kvalitet. Betaler man f. eks. noen skarve tusenlapper for 12 timers fotografering ved å bruke "en man kjenner som har et sabla godt kamera", er min mening at man ikke kan klage for mye dersom bildene ikke lever opp til forventning. Slik er det bare. Det som skiller klinten fra hveten er ikke enkeltbildene, men kvaliteten på hele bildepakken. Enkelt og greit.
3) Erfaring og portefølje
Joda, erfaring er viktig, men ikke nødvendigvis i form av hvor lenge fotografen har vært i fotobransjen. Det handler mer om deres erfaring med bryllupsfotografi spesifikt. Sjekk porteføljen deres for å se om de har erfaring med brylluper lignende ditt, og vær oppmerksom på:
Hvordan de håndterer forskjellige lysforhold (innendørs, utendørs, i dårlig lys osv.)
Hvordan de fanger de emosjonelle øyeblikkene
Om de har en god balanse mellom gruppebilder og spontane øyeblikk
Om fotografen har vært med på flere bryllup, vil de også ha en bedre forståelse for hva som skjer på en hektisk bryllupsdag og kan være bedre rustet til å fange de rette øyeblikkene.
En erfaren fotograf har en solid portefølje. Be gjerne om å få se komplette bryllupsgallerier, ikke bare utvalgte høydepunkter (ofte gjenspeilet i fotografens sosiale medier.) Dette vil gi dere en realistisk forventning til hva dere evt. vil få levert i deres eget bryllup. Er også album inkludert, kan det også være lurt å spørre om å holde og titte i et slikt album, dersom det er mulig.

4) Les anbefalinger og vurderinger
Tidligere kunders erfaringer kan gi verdifull innsikt i hvordan en fotograf jobber. Det kan derfor være lurt å sjekke anmeldelser på fotografens nettsider, sosiale medier og Google. Har du mulighet og kunnskapen, kan du også sende en melding til tidligere kunder du kanskje vet hvem er, og spørre dem om for eksempel
Fotografens profesjonalitet og kommunikasjon
Hvor komfortable de følte seg foran kamera
Hvor raskt de fikk bildene levert
Om bildene levde opp til forventninger og pris
m.m.
Husk at jo mer forarbeid og undersøkelse dere gjør i forkant, dess bedre bilde kan dere danne dere av fotografen, og om han/hun kan være riktig valg for dere.
5) Møt fotografen før dere booker
Det er ikke til å komme unna: personkjemi er viktig! Spesielt når man skal henge sammen en hel dag, og være så tett på hverandre som man er. Fotografering er en intim prosess, og da er det veldig viktig å føle seg trygg, ivaretatt og komfortabel med fotografen. Be om et innledende fysisk møte, eller book et videomøte. Dette vil gi dere verdifull informasjon om fotografen, og ikke minst en følelse av hvordan han eller hun jobber i forkant og på selve bryllupsdagen.
Gjør en egen vurdering om fotografen
føles vennlig, profesjonell og imøtekommende
Er villige til å lytte til dine ønsker og ideer
Har en personlig stil som får deg til å føle deg avslappet foran kameraet
En fotograf som er både dyktig og lett å kommunisere med vil gjøre det mye enklere å få de beste bildene.
For mitt eget vedkommende er et innledende møte, enten fysisk eller på video, et must. Det er fordi det også er i min interesse å bli mer kjent med det potensielle brudeparet, avdekke deres behov for bryllupsdagen, avklare forventninger, informere om min egen fotografiske tilnærming, og ikke minst bruke det som en mulighet til å sjekke at kjemien føles riktig. Således en vinn-vinn-situasjon!

6) Vurdèr erfaring og profesjonalitet
Bryllupsfotografering krever atskillig mer enn tekniske ferdigheter - det handler også om å håndtere tidspress, store folkemengder og uforutsette hendelser. Og ikke for å glemme det - være til stede, og gjenkjenne når det er muligheter for gode bilder. Man kan ikke hvile på lauvbærene, men stadig være på tå hev.
En erfaren bryllupsfotograf vil dessuten vite
Når han/hun skal ta de viktige bildene uten å forstyrre f.eks. seremonien.
Hvordan man skal dirigere gjester for gruppebilder
Hvor det er best å stå for å få best mulig bilder av brudepar og gjester
Hvordan best mulig fange de små, magiske øyeblikkene

7) Spør om plan B for uforutsette hendelser
Tekniske problemer. Huff, ordene som kan få det til å grøsse kaldt nedover ryggen. Men joda, dessverre kan de oppstå, og da er det viktig å undersøke om fotografen har gode backup-løsninger. Tenk så kjedelig dersom alle de fine bildene fra dagen skulle gå tapt på grunn av dårlige rutiner!
Det er også viktig å vite hva som skjer hvis fotografen blir syk eller har et annet uforutsett problem. Er det en backup-fotograf som kan trå til? Hva skjer hvis været ikke spiller på lag? Sørg for at fotografen har en plan B for slike situasjoner.
Spør fotografen om
De har ekstra kamera og utstyr, i tilfelle noe skulle få en feil eller ryke
Hvordan de lagrer bildene for å unngå/minimere tap
Om de har en assistent eller ekstra fotograf dersom noe uventet skulle skje
8) Avklar kontrakt og leveringsbetingelser
Enhver seriøs fotograf vil ha en tydelig kontrakt som beskytter begge parter. Les denne nøye før dere signerer. Det kan være spesielt lurt å sjekke hva som er inkludert i prisen (antall timer, antall bilder, etterbehandling m.m.), når og hvordan dere får bildene levert, og rettigheter, altså om dere kan dele bildene fritt, eller om fotografen har begrensninger ift dette.
9) Planlegg en forlovelsesfotografering
Mange fotografer til byr en forlovelsesshoot (prøvefotografering, kjærestefotografering...kjært barn har mange navn) som en del av pakken. Dette er en kjempegod mulighet til å bli enda bedre kjent med fotografen, vant til kameraet og det å bli tatt bilder av samt å få et bedre inntrykk av fotografens måte å jobbe på. I tilegg får dere fine bilder til invitasjoner eller dekor i bryllupslokalet.
Hos meg er forlovelsesfotografering inkludert i prisen, med forbehold om at det er gjennomførtbart rent geografisk og tidsmessig.
10) Gå for magefølelsen!
Valget av bryllupsfotograf er en investering i minner som varer livet ut. Ved å ta deg tid til å vurdere stil, erfaring, personlighet, pris og ettertjenester, kan du være trygg på at du velger en fotograf som vil fange de vakre og emosjonelle øyeblikkene på bryllupsdagen. Husk at den rette fotografen ikke bare er teknisk dyktig, men også har evnen til å gjøre dere komfortable foran kameraet, slik at bildene virkelig reflekterer kjærligheten og gleden på denne spesielle dagen.
Alle disse faktorene kan føles vanskelig å "veie", forståelig nok. Så en siste tanke fra meg: til syvende og sist handler det ikke bare om pris og stil - det handler vel så mye om hvordan fotografen får dere til å føle dere. Hvis dere kjenner på en god kjemi og har tillit til at fotografen vil kunne fange dagen deres perfekt, er det ofte riktig valg.
Lykke til i jakten på deres "perfekte" bryllupsfotograf!

Comments